Lékárna Odolena Voda  Odolena Voda
283 971 357

Vitamin C a D – ohraná píseň, nebo něco nového?

28.12.2020

V současné nelehké době koronavirové pandemie přirozeně hledáme tu nejúčinnější obranu vůči infekci. Nejen proto, abychom jí nejlépe předešli, ale také pro případ, že nás infekce zachvátí. A tehdy je potřeba silná imunita, která zmírní průběh onemocnění a napomůže k rychlé rekonvalescenci, pokud možno bez dalších následků. Staří známí pomocníci – vitamin C a vitamin D, jsou klíčové vitaminy, které dovedou jak předcházet infekcím, tak zmírnit jejich průběh a urychlit zotavení.

Vitamin D a C

VITAMIN C přispívá k imunitní obraně tím, že podporuje mechanismy vrozeného i adaptivního imunitního systému. Podporuje obranu kůže a sliznice proti patogenům a chrání ji před oxidačním stresem. Vitamin C se hromadí v obranných buňkách, jako jsou neutrofily, a může tak zintenzivnit vyhledávání mikrobů (chemotaxi), jejich pohlcování a zabíjení (fagocytóza). Vitamin C také urychluje tvorbu a diferenciaci buněk zvaných lymfocyty, které regulují imunitu, pomáhají zabíjet buňky napadené viry a pamatují si nepřátelské mikroorganismy pro případ příštího setkání se stejnou infekcí. Nedostatek vitaminu C má za následek zhoršenou imunitu a vyšší náchylnost k infekcím. Konzumace jeho zvýšeného množství dovede infekcím jak předcházet, tak i napomáhat jejich léčbě. Prevence infekce vyžaduje příjem vitaminu C okolo 100–200 mg denně. Pomoc při léčbě infekce vyžaduje výrazně vyšší (gramové) dávky vitaminu, aby byla kompenzována zvýšená zánětlivá odpověď a metabolická poptávka.

VITAMIN D se nyní skloňuje ve všech pádech vlivem nových poznatků o jeho nedostatku v populaci a roli v ovlivnění imunitního systému. Jak je známo, vitamin D vzniká hlavně vlivem působení slunečního záření. Abychom zabránili nedostatku vitaminu D, je zapotřebí dvacet minut slunečního svitu denně, při vystavení více než 40 % kůže. Zdrojem vitaminu D mohou být také tučné ryby (losos), mléko, máslo, vejce. Většina populace má bohužel nedostatečnou hladinu vitaminu D zejména od podzimu do jara, proto je doporučováno přijímat vitamin D3 ve formě doplňků stravy. Řada nedávných studií ukazuje souvislosti mezi nedostatkem vitaminu D a rakovinou, kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou, autoimunitními chorobami a depresí. Zvláště starší lidé trpí jeho nedostatkem a jeho potřeba je mnohem vyšší u diabetiků, obézních a hospitalizovaných osob.

ČÍST CELÝ ČLÁNEK


« zpět